Waar recruiters op letten bij het beoordelen van een cv

Waar recruiters op letten bij het beoordelen van een cv

Waar letten recruiters op bij het beoordelen van je CV


Wij, Attentix de recruitment specialist voor de Logistiek en Transport branche, delen graag enkele tips zodat je CV in ieder geval op de juiste manier kan worden beoordeeld.
Als recruitment bureau werkt Attentix dagelijks voor zowel onze opdrachtgevers als potentiele kandidaten om uiteindelijk tot de perfecte match te komen. Een goed CV is uiteraard een belangrijke eerste stap in je zoektocht.
Graag deelt Attentix als werving en selectie specialist binnen Logistiek en Transport enkele waardevolle tips met je.

Benieuwd welke dit zijn en hoe je hier goed op in kan spelen? 

Laatste werkgever(s)
Wat je precies allemaal gedaan hebt vanaf het moment dat je het werkende leven bent ingestapt vindt lang niet iedereen even interessant. Je laatste paar werkervaring(en) daarentegen, wél. Welke bedrijven waren dit en wat heb je daar gedaan? Recruiters waaronder ook Attentix, beoordelen je cv direct op interessante werkzaamheden, boeiende bedrijven, behaalde resultaten en opgeleverde projecten. Iets interessants gevonden? Aandacht gewekt! 
 
 
 
Baanstabiliteit
Spring jij van werkplek naar werkplek of ben je een redelijk stabiele factor binnen een bedrijf? Je stabiliteit is voor veel mensen een interessant gegeven, want het zegt iets over je. Dat wil niet zeggen dat als je meerdere banen hebt gehad, je direct wordt afgewezen. Maar het is wel een feit dat je in heel korte tijd a) weinig kunt bereiken en je b) bedrijven afschrikt om in je te investeren. Eigenlijk wordt wel verwacht dat je ten minste 2 jaar ervaring hebt, omdat je simpelweg tijd nodig hebt om een bedrijf in alle facetten goed te leren kennen voor je baanbrekend werk kunt verrichten. 


Eisen en wensen
In bepaalde banen – zoals in Transport, Logistiek en Supply Chain – is het natuurlijk belangrijk dat je een bepaalde skillset hebt. Maar wat eigenlijk nóg belangrijker is, zijn de skills die je niet een-op-een kunt leren, maar hebt. Een mentaliteit, een manier van werken. Je kunt nog zoveel ervaring hebben, als er verder geen land met je te bezeilen is, heeft een werkgever er alsnog niets aan. Een high performer daarentegen, kan veel en snel bijleren. Dat weet elke goede werkgever. Echter, bepaalde basis softskills kun je wél ontwikkelen, als je er bewust van bent en energie in steekt.
 
 
 
Carrièreverloop
Het is prettig om te zien dat iemand groeit in een carrière. Natuurlijk begin je niet aan de top, maar als je telkens een stap hoger bent geklommen, meer verantwoordelijkheden hebt gekregen en complexere projecten hebt opgepakt, is dat zeker een plus. Het toont ambitie, de wil om te leren en door te groeien. Zie dit overigens niet te zwart/wit voor jezelf. Een bekendere naam (e.g. grotere werkgever) is lang niet altijd een grotere plus; het gaat vooral om de stappen die je inhoudelijk aan werkzaamheden hebt gezet. 
 
Persoonlijkheid
Een cv zou wat van jezelf moeten laten zien. Wie ben jij? Hoe zie je je carrière pad voor je? Wat voor type ben je? Waar houd je van? Waar zie je jezelf over 10 jaar? Wat vind je het leukst aan je werk? Kortom, dingen die je dagen waardevol maken. Het zegt namelijk iets over je, of je in het bedrijf of het team past, hoe je dingen oppakt en te werk gaat. Kun je jezelf laten zien en weet je op te vallen tussen de rest? Dat hoeft echt niet doordat je een schreeuwerig cv hebt gemaakt, kleine details kunnen soms boekdelen spreken.  

 
 
Cv tips:
Werkgever(s) benoemen in je cv – zo doe je dat!
Houd je cv zo krachtig mogelijk en zorg ervoor dat je ten minste je laatste twee werkervaringen wat uitvoeriger beschrijft. Vertel wat je bij deze werkgevers gedaan hebt, wat je er leuk vond, de projecten die je er opgepakt hebt, wat je er bereikt hebt. Zorg dat het echt duidelijk is wat je er nu precies gedaan hebt. Let op: wees niet té enthousiast in je schrijven. Zorg ervoor dat je niet eindigt met een boekwerk van 7 pagina’s – 2 is voor je totale cv voldoende. Noem uitsluitend relevante ervaringen en ga dáár wat dieper op in. Je eerste baantje bij de Appie? Laat die dus maar achterwege (of pak ‘m samen met wat extra baantjes uit die periode en schenk er verder niet teveel aandacht aan).
 
 
 
Jobhoppen – zo ga je ermee om
Heb je in het verleden misschien een paar keer de verkeerde keus gemaakt en ben je daardoor wat sneller van baan gewisseld? Ook hier geldt: pak een paar werkervaringen bij elkaar en noem niet elk baantje van een half jaar apart. Zo heb je alles genoemd, voorkom je gaten in je cv, maar laat je ook zien dat dit niet de periode is waar de focus op zou moeten liggen. Bedenk: jobhoppen is niet meer zo schokkend als het vroeger ooit was, maar het échte jobhoppen (lees: telkens weer een baan van <6 maanden), daar zijn werkgevers nog steeds geen fan van. Van baan wisselen na een paar jaar, is iets anders. De meeste werkgevers snappen prima dat je door wil leren en dat je daarvoor ook zo nu en dan misschien van baan moet verwisselen. 
 
 
 
Hard- en softskills zijn allebei belangrijk
Wees duidelijk en eerlijk in wat je wel en niet kan. Bepaalde ervaring is nou eenmaal essentieel voor sommige functies, net als een bepaald skillsset of specifieke eigenschappen dat kunnen zijn. Tegelijkertijd zijn de meeste werkgevers het erover eens dat harde skills aan te leren zijn en vooral softskills iets zeggen over wat je aan een werknemer hebt. Laat dit ook terugkomen in je werkomschrijvingen, verweef het er als het ware doorheen en toon het niet alleen in een korte opsomming ergens op je cv. Je kunt het bijvoorbeeld laten terugkomen als je een bepaald project uitlicht en daarbij 


Breng je carrièreverloop inzichtelijk
Hoe je carrière is verlopen, zegt iets over je, de keuzes die je hebt gemaakt en waar je naartoe wil. Een ogenschijnlijke stap terug betekent natuurlijk niet direct dat je een verkeerde keus hebt gemaakt. Soms kan dit juist een heel bewuste zijn geweest, omdat je je bijvoorbeeld in een ander werkveld wilde gaan verdiepen, je carrière pad iets wilde buigen en je focus op iets anders wilde leggen. Leg je dit uit, dan spreekt het juist vóór je. Je weet wat je wil en bent bereid daar concessies voor te doen om het te bereiken. Bedenk wel dat als je wegliep bij een topbedrijf, dit meer vragen op zal roepen dan wanneer je bij kleine bedrijven bent gestart en vertrokken. Speel daarop in en verwacht ook dat je er ongetwijfeld vragen over gaat krijgen tijdens een sollicitatiegesprek.  
 
 
 
 
Laat zien wie je bent
Je persoonlijkheid in je cv tot uiting laten komen, kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in een profielschets waarin je iets over jezelf vertelt, de foto die je toevoegt of in de werkomschrijvingen waarin je vertelt over waar je het meest van genoten hebt. Maar ook in de opmaak van je cv. Als je bijvoorbeeld een enorm lang cv aanlevert, word je al snel gezien als iemand die geen prioriteiten kan stellen, die de hoofdzaken niet van bijzaken kan scheiden. Typfouten of een rommelige opmaak suggereren dat je ofwel je sollicitatie niet belangrijk vindt, of niet nauwkeurig werkt. Ben je designer maar stuur je een zwart-wit cv’tje? Dan ben je niet de creatieve spirit die gezocht wordt. Kortom, een mens bestaat niet uit cijfertjes, grafieken en bulletpoints. Jij bent méér dan een cv. Laat dat vooral ook zien!
 
Bron: Eva Haarsma teamlead brand & innovation bij &Work.

Wil jij ook je CV laten beoordelen?
Neem contact op met Henk Wijnbergen van Attentix
henk.wijnbergen@attentix.nl

 
 

Terug naar het nieuws overzicht