Geef jij je werkervaringen goed weer in je CV
1. Selecteer alleen wat recent en relevant is
Je hoeft niet al je werkervaringen op te nemen, je ervaringen uit de afgelopen 10 tot 15 jaar zijn over het algemeen ruim voldoende. En uiteraard neem je alleen de werkervaringen op die relevant zijn voor de vacature waar jij op reageert.
Hoe bepaal je welke werkervaringen je wel of niet opneemt? Zie je cv als een stuk land. Net als bij elk stuk land is de hoeveelheid ruimte die je hebt niet oneindig. Het doel en het verwachte rendement van een stuk onroerend goed bepalen uiteindelijk of het gebouwd wordt en hoeveel oppervlakte het krijgt toegewezen. Zo moet je ook omgaan met het opnemen van je werkervaringen in je cv.
Stel, je staat voor een dilemma: je hebt nog ruimte voor slechts één toevoeging aan je cv. Je kunt nog een stage, die je hebt gelopen in je studententijd, toevoegen. Of je kunt je huidige functie, die relevanter is voor de vacature, wat meer in detail toelichten. Dan is ruimte besteden aan het laatste vaak de beste keuze. Ga liever voor kwaliteit dan voor kwantiteit.
2. Geen relevante ervaringen? Geen zorgen
Heb je geen relevante werkervaringen? Leg dan de nadruk in je cv zoveel mogelijk op de vaardigheden en skills die enigszins aansluiten op de vacature. Vergeet ook niet eventuele nevenactiviteiten en studieprojecten mee te nemen. Een goed geschreven motivatiebrief helpt je daarbij. In je motivatiebrief kun je namelijk nog eens haarfijn toelichten waarom jij de ideale persoon bent voor de functie.
3. Maak slim gebruik van bulletpoints
Het kan zijn dat je één van je werkervaringen zeer uitgebreid wilt toelichten, omdat die ervaring gewoon ontzettend relevant is voor de vacature waar je op wilt reageren. Vergeet dan niet dat elk onderdeel van je cv snel te lezen moet zijn. Bulletpoints kunnen je daarbij helpen, mits je ze op de juiste manier gebruikt: maximaal 5 à 6 bulletpoints per werkervaring houdt je tekst goed leesbaar. Gebruik je meer bulletpoints, dan wordt het visueel al gauw te veel en haakt je lezer sneller af.
4. Jargon? Gebruik het met mate
We kennen het allemaal: de neiging om meer jargon te gebruiken dan nodig of dan begrijpelijk is voor een buitenstaander. Zeker als we iets heel graag willen, willen we graag laten zien dat we kennis van zaken hebben. Uiteindelijk wil je dat je cv begrijpelijk is. Ook voor een persoon die inhoudelijk minder betrokken is bij de functie waarop jij reageert. Want er is natuurlijk altijd een kans dat niet je toekomstige manager, maar een recruiter, zijn assistent of een high-level executive je cv als eerst ziet.
Focus je daarom op leesbaarheid en duidelijkheid bij het schrijven van je cv, en wat minder op het overkomen als een alwetend professional. Je cv is niet de plaats om allerlei inhoudelijke zaken van A tot Z uit te leggen. Kortom: gebruik jargon alleen in beperkte mate.
5. Geef ze de feiten en de cijfers
Lukt het je om je werkervaringen in cijfers uit te drukken? Doe dit dan vooral. Kun jij je prestaties kwantificeren, dan heeft je toekomstige werkgever gelijk een helder en concreet beeld waar je toe in staat bent.
Kun je bijvoorbeeld aangeven hoeveel mensen er zijn beïnvloed door jouw werk? Wat de succesratio is van jouw doelstellingen? Of hoeveel klanten jij in je portfolio hebt gehad? Schroom dan niet, en geef de wereld jouw cijfers.
6. Ga net even een stap verder – verplaats je in de beslisser
Bekijk de situatie eens vanuit het perspectief van je toekomstige werkgever. Je hebt een cv voor je en bekijkt de werkervaring van de betreffende persoon. Wat wil je graag zien? Dat die persoon alleen maar opleidingen heeft gevolgd en banen heeft gehad, of dat hij of zij ook daadwerkelijk resultaten heeft geboekt?
Alleen een mooi overzicht presenteren van je werkervaringen met toelichtingen is meestal niet voldoende. Bovendien laat je een mooie kans liggen als je niet probeert net dat beetje extra te communiceren met de weergave van je werkervaringen.
Als jij bij iedere relevante werkervaring met een toelichting kunt aangeven wat het gewin voor de desbetreffende werkgever is geweest, zal je toekomstige werkgever die je cv leest dit sneller oppikken. Niet alleen laat je aan hem of haar zien waar je toe in staat bent; je laat ook concreet zien waarom jij een aanwinst kan zijn voor zijn of haar bedrijf.
7. Vertel niet over je soft skills, maar laat ze zien
In het verlengde van punt 6 kan ik je punt 7 geven. Niks is abstracter en betekenislozer dan een opsomming van je soft skills. Uit een lijst met je soft skills, die bij elke werkervaring benodigd waren, kan je toekomstige werkgever niet afleiden waarom jij een aanwinst bent voor zijn bedrijf of team.
Het heeft veel meer waarde als je daadwerkelijk kunt laten zien dat je een ‘sterke leider’ bent of dat je ‘effectief kan communiceren.’ Besteed daarom tijd aan hoe je deze skills tot uitdrukking kunt laten komen, zonder deze soft skills droog te vermelden.
8. Minder ‘traditionele’ werkervaringen? Laat ze niet achterwege
Het kan zeker geen kwaad om ‘out-of-the-box’ te denken bij het samenstellen van je relevante werkervaringen. Je hoeft niet alleen maar full-time of betaalde functies in je cv te noemen. Zijn er andere activiteiten die relevant zijn geweest, of waarbij je bepaalde relevante vaardigheden tot uitdrukking kan laten komen? Schroom dan niet om ze te vermelden. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk, aan parttime functies, aan de tijd dat je als freelancer aan het werk bent geweest, of aan de tijd die je besteed hebt aan het bouwen van verschillende websites.
9. Varieer in je taalgebruik
Houd altijd de leesbaarheid van je cv in de gaten; ook in het gedeelte met je werkervaringen moet de tekst makkelijk te scannen zijn en moet je de lezer bij de les houden. Begin je elke toelichting met ‘Verantwoordelijk voor’? Varieer dan eens in je woordkeuze.
10. Werk met ‘keywords’ uit de vacaturetekst
Heb je je werkervaringen met toelichtingen vormgegeven zoals deze checklist? Dan ben je bijna klaar. Je kunt namelijk nog even een scan doen of er in de vacaturetekst bepaalde keywords worden gebruikt. Welke woorden zou jij graag in een sollicitatie terug willen zien, als jij de werkgever was? Als er de mogelijkheden voor zijn, kun je ervoor kiezen om die keywords in je werkervaringssectie op te nemen.
Je spitst je cv op deze manier nog meer toe op de vacature. Een applicant tracking system (APS) zal je cv er bovendien op deze manier ook sneller uitpikken. En dat werkt natuurlijk in je voordeel!
11. Vermijd nietszeggende termen
Vermijd woorden, zinnen en termen waarmee je eigenlijk helemaal niets zegt. Iedereen zal namelijk over zichzelf zeggen dat hij of zij een harde werker is, dat hij resultaatgericht of een ‘teamplayer’ is. Dit zijn de woorden die iedereen gebruikt en waar geen enkele werkgever iets aan kan ontlenen. Het zullen geen woorden zijn van doorslaggevende betekenis. Sterker nog: ze nemen de ruimte in van termen die je wél kunnen onderscheiden van andere kandidaten www.attentix.nl
bron: bonque
Terug naar het nieuws overzicht